UEFA a confirmat informația într-un comunicat remis AFP, precizând că Poliția federală elvețiană „a acționat în baza unui mandat, solicitând contractele dintre UEFA și Cross Trading/Teleamazonas” și că forul european „a oferit toate documentele aflate în posesia sa și va coopera pe deplin în perioada următoare”.
În anchetă apare numele lui Gianni Infantino (46 de ani), fost secretar general al UEFA și proaspăt ales ca președinte al FIFA. În 2006, Infantino era director al departamentului „Legal” al UEFA, iar semnătura sa apare pe un contract de vânzare a drepturilor TV cu doi afaceriști care între timp au fost implicați în scandalul uriaș de corupție care a lovit FIFA. Informația e furnizată de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), care analizează cele peste 11 milioane de fișiere obținute în scandalul „Panama Papers”.
Gianni Infantino și UEFA neagă orice ilegalitate, însă autoritățile elvețiene au declanșat o anchetă în acest sens.
Afaceri cu doi afaceriști acuzați de dare de mită. Cum a cumpărat o televiziune din Ecuador drepturi TV pentru Champions League la preț triplu
Publicația germană Suddeutsche Zeitung a obținut documentele cabinetului de avocatură Mossack Fonseca, unul dintre acestea arătând că, în 2006, Infantino a semnat în nunmele UEFA un contract pentru vânzarea drepturilor de televizare pentru Champions League și alte competiții intercluburi. Înțelegerea a fost făcută cu două personaje – Hugo Jinkis și fiul său, Mariano Jinkis – care între timp au fost acuzați de dare de mită în investigația demarată de FBI în SUA, ce vizează FIFA. Cei doi sunt în acest moment în arest la domiciliu, îm Argentina.
Cross Trading, o companie argentiniană deținută de familia Jinkis și înregistrată în paradisul fiscal din Insula Niue, a cumpărat drepturile TV pentru 111.000 de dolari și le-a vândut imediat după către televiziunea Teleamazonas, din Ecuador, pentru 311.170 de dolari, aproape de trei ori mai mult.
Conform Fox Sports, UEFA a negat inițial orice afacere încheiată cu cele 14 personaje acuzate de FBI, dar acum recunoaște că răspunul a fost incomplet. După o analiză a mii de contracte comerciale semnate în ultimii ani, a precizat că înțelegerea în cauză a fost parte a unei „licitații deschise” organizată de Team Marketing în numele UEFA, iar drepturile au fost vândute celui care a oferit cea mai mare sumă.
Panama Papers este cea mai de amploare investigație jurnalistică din istorie, la care au lucrat peste 370 de ziariști din toată lumea, de la unele dintre cele mai cunoscute publicații. În mâinile acestora au ajuns peste 11 milioane de documente despre mai mult de 200.000 de offshore-uri prin care foarte multe personalități au încercat să-și spele banii, să se sustragă de la plata impozitelor sau pur și simplus să mascheze mita. Însă nu toate firmele care apar în această investigație au comis ilegalități.